Nieuws

Laatste nieuws van De Schuttingbouwer

Beste lezer,

In dit bericht informeren wij u over nieuwe producten, leveringsstop van aluminium schutting en onze openingstijden tijdens de bouwvak.

 

Dubbelzijdig gladde betonplaat

 

Vanaf 1 juli wordt een dubbelzijdig gladde betonplaat toegevoegd aan ons assortiment. Deze plaat heeft geen zichtbare stortzijde. De hoogte is 36 cm en de plaat is voorzien van een tand-groef systeem waardoor er geen kieren zichtbaar zijn. De dubbelzijdig gladde betonplaat kan gebruikt worden in een volledige betonschutting of in de semi-luxe en luxe hout-beton combinatie. De dubbelzijdig gladde betonplaat is uitsluitend leverbaar in de kleur antraciet.

 

Betonkirai paal

Betonkirai

Nieuw in ons assortiment is de betonkirai paal. Deze betonpaal heeft de uiterlijke kenmerken van de bangkirai paal. De paal heeft een afmeting van 9 x 9 cm, is 2,75 meter lang en is voorzien van afgeronde hoeken. De Betonkirai paal is leverbaar in de kleur taupé en is geschikt voor de standaard en semi-luxe hout-beton combinatie. De betonkirai paal is per direct leverbaar.

 

Rabbat paal

 

Rabbat paal

De rabbat paal is tevens nieuw in ons assortiment. Deze betonpaal is ontworpen voor een schutting bestaande uit rabbatdelen met een maximale plankdikte van 28 mm. De paal is voorzien van een sponning voor een betonplaat van 26 hoog waarop een scherm van 1,80 meter wordt geplaatst. De paal is leverbaar met diamantkop of vlak afgewerkt. Afwerking met bol is niet beschikbaar. Standaard produceren wij de rabbat paal alleen in de kleur antraciet. Andere kleuren kunnen op aanvraag worden geproduceerd. De rabbat paal is per direct leverbaar.

Palen ten behoeve van toogschutting

Bestelt u betonpalen die gebruikt gaan worden in combinatie met toogschermen? Vergeet dan niet om sponning blokjes aan uw bestelling toe te voegen. Deze sponning blokjes vervangen het nokje dat uit de paal is gehaald.

Aluminium schutting

Wij zijn gestopt met het leveren van aluminium schuttingen.

 

Openingstijden bouwvak

 

Wij zijn volledig gesloten vanaf vrijdag 4 augustus t/m maandag 14 augustus. Vanaf dinsdag 15 augustus 07.00 uur staan wij weer voor u klaar.

 

Wij wensen u alvast een fijne vakantie!

horizontaal tuinscherm

Horizontale tuinschermen

Schuttingen en tuinschermen die horizontaal zijn opgebouwd uit planken worden niet veel verkocht. Ondanks dat de tuin met horizontale tuinschermen langer lijkt zijn er meer nadelen dan voordelen bij dit type tuinschermen.

horizontale tuinschermen

Gevaar voor kinderen

Het belangrijkste nadeel is toch wel dat de horizontale tuinschermen een speeltuin maken voor kinderen. Daar schuilt nu juist het grote gevaar in. Horizontale planken nodigen uit om te gaan klimmen. Kinderen zouden moeten weten dat tuinschermen niet bedoeld zijn om op te klimmen. Toch gebeurt ook dat nog met enige regelmaat.

Vooral de val vanaf de schutting of tuinscherm kan een pijnlijke ervaring zijn. Nu is dat op zich bij volwassenen natuurlijk minder erg dan bij kinderen. Kinderen hebben het benul gewoon nog niet dat dergelijke klimpartijen gevaarlijk kunnen zijn. De kans bestaat dat kinderen bij het vallen van 2 meter hoogte hun arm of been breken. Dit kan je beter voorkomen dan genezen.

Horizontale tuinschermen

Wat doe je er tegen? In principe weinig. Kinderen zullen echt niet via het tuinscherm omhoog klimmen als de ouders ook in de tuin zitten. Het zijn juist die onbewuste ogenblikken wanneer kinderen alleen of met vriendjes in de tuin aan het spelen zijn.

Het enige dus dat je er tegen kunt doen is genoeg waarschuwen voor de gevaren. En wellicht ook op de mogelijke gevolgen van een val. Maar ja dat is ook van toepassing op het beklimmen van bomen, en toch doen kinderen dat ook graag.

Inbraak gevoelig

Naast het gevaar voor kinderen bestaat er natuurlijk de kans dat volwassen mensen het tuinscherm gebruiken als trap. Vaak zijn dit personen met andere bedoelingen zoals inbrekers. Over een schutting met verticale planken kan niet gemakkelijk geklommen worden. Denk hier dus goed over na als u in een hoekwoning woont of grenst aan een gangpad.

 

Overigens kan een slechts geplaatst tuinscherm of een slechts geplaatste schutting ook nog eens omvallen bij een klauterpartij. Hetgeen de val naar beneden alleen nog maar groter zal maken en de kans op verwondingen nog groter. Een optie om het vallen minder erg te maken zijn de rubberen tegels die tegenwoordig te koop zijn. Deze tegels zijn zelfs zachter dat bijvoorbeeld gras of gewoon aarde.

Ons advies: Koop geen horizontale tuinschermen als u veiligheid belangrijk vind.

V-scherm

Wat is een V-scherm

Wat is een V-scherm? De naam geeft het eigenlijk al aan. Het is een vorm die je regelmatig tegen zal komen bij schuttingen en tuinschermen.

Het is een deel in de schutting of bij tuinschermen die weliswaar dezelfde afmeting heeft als andere delen van een tuinscherm. Aan de bovenkant zit een opening in de vorm van een V. Omdat de opening in de vorm van een V doorgaans opgedeeld is met latten kun je hier ook door middel van planten nog wat opvullen.

V-scherm

Het meeste wordt dit gebruikt bij tuinschermen, of bij schuttingen die opgebouwd zijn uit tuinschermen. Dit wordt vaak gedaan voor het doorlaten van licht. Of juist om het mogelijk te maken om daadwerkelijk door de afscheiding heen te kunnen kijken. Het is dus niet alleen ideaal als je een deel van een tuin wilt afscheiden door middel van bijvoorbeeld dergelijke tuinschermen. Maar juist omdat je toch de mogelijkheid wilt behouden om bijvoorbeeld contact te houden met de buren.

V-scherm

Veel liefhebbers van tuinen vinden dit ideaal om bijvoorbeeld een Clematis tegen aan te laten groeien. In ieder geval voorkom je door middel van deze V-schermen een compleet dichte afscheiding wat weliswaar de beschutting heeft als bij compleet dichte schuttingen maar waardoor je wat meer mogelijkheden hebt en een ietwat minder afgesloten geheel.

V-Schermen zijn er tegenwoordig in diverse uitvoeringen. Geheel passend bij het type tuinscherm dat je in jouw tuin wilt plaatsen. Rechthoekig komt het meest voor maar ook met de bovenkant in de vorm van een toog. Door dergelijke V-Schermen te combineren met dichte schermen, bijvoorbeeld om en om, krijg je een tuinafscheiding die wat speelser gemaakt is en dus ook wat sfeervoller oogt.

Vanzelfsprekend kan ook De Schuttingbouwer dergelijke V-schermen leveren, net als overigens andere vormen tuinschermen.

Kijk gerust in ons assortiment of neem vrijblijvend contact op.

betonmortel schutting

Betonmortel voor schuttingpalen

Natuurlijk kunnen schuttingpalen ook “gewoon” in de grond geplaatst worden en met behulp van aarde of andere materialen worden verankerd. Dit is alleen aan te raden als de aarde uit zand grond bestaat. In sommige gevallen geeft betonmortel gewoonweg net dat beetje extra stevigheid. Soms zit ook wel een nadeel aan, vooral als je snel te werk wilt gaan. Betonmortel heeft namelijk een langere tijd nodig om te drogen. Er is tegenwoordig sneldrogende betonmortel op de markt. Deze betonmortel is binnen tientallen minuten hard. Dit is echter niet noodzakelijk.

betonmortel schutting

Schuttingpalen in (natte) kleigrond kunnen het best in de grond verankerd worden met behulp van betonmortel. Daarmee staan de schuttingpalen vast en is er weinig speelruimte voor bijvoorbeeld de wind om de schutting te laten bewegen. Wordt de schutting geplaatst in kleigrond zonder behulp van betonmortel, kan dit tot gevolg hebben dat de schutting niet stevig komt te staan. Word de schutting tegen ons advies in geplaatst zonder betonmortel, dan vervalt de garantie.

Er kan nogal wat druk op de schutting en dus de schuttingpalen worden uitgeoefend worden. Zoals we zojuist al schreven is bijvoorbeeld de wind. In Nederland kan het best wel heftig waaien en stormen, een factor die soms er voor kan zorgen dat de schutting toch nog wel wat heen en weer gaat. Dat komt natuurlijk omdat de schutting veel oppervlakte heeft. U kent vast wel de uitdrukking “hoge bomen vangen veel wind”. Zo is het bij schuttingen ook!

Betonmortel

Wil je dezelfde kwaliteit van verankering krijgen en deze rechtstreeks in en met behulp van aarde verankeren? Dan moet de schuttingpaal eigenlijk veel langer zijn en veel verder in de grond geplaatst worden. Dit is bij de meeste type schutting niet mogelijk. Het graven van dergelijke gaten is haast onmogelijk.

Betonmortel voor schuttingpalen zorgt in sommige gevallen voor de stevigheid en dus een langere levensduur van de schutting. Heeft u de betonmortel bij de plaatselijke bouwmarkt gekocht? Wij storten deze dan kosteloos aan de schuttingpalen. Huismerk Gamma betonmortel kost ca. €4,00 per 25kg. Deze betonmortel is uitstekend geschikt voor schuttingpalen.

betonmortel voor schuttingpalen

Wil je dat De Schuttingbouwer voor de betonmortel zorgt? We rekenen daar €5,00 per meter schutting extra voor.

 

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een passende prijsopgave.

Hardhouten schutting

Waarom is hardhout zo duur?

Waarom is hardhout zo duur? Een veel gehoorde vraag die aan de ene kant vrij simpel te beantwoorden is, maar aan de andere kant ook veel te maken heeft met externe factoren. Hardhout groei relatief langzaam. Hoe langzamer de boom groeit des te harder word het hout uiteindelijk. Dat is ook de reden dat we van hardhout spreken. Zacht hout, het is daarbij best wel raar dat je nooit iemand deze benaming hoort gebruiken, groeit relatief snel. Deze houtsoort komt bijvoorbeeld van diverse soorten sparren. Deze soort worden naaldhout genoemd.

Naaldhout

Dergelijke bomen worden gekapt en vrijwel direct wordt er een nieuwe boom geplant ter vervanging. Binnen enkele jaren kan weer gekapt worden. Zo blijft een het aanbod constant. Harde houtsoorten groeien daarentegen langzamer en daarbij duurt het dan ook langer voordat een boom gekapt kan worden. Deze snelheid van groeien bij beide soorten heeft deels ook te maken met het klimaat waar de houtsoorten vandaan komen.

Hardhout

Hardhout

Hardhout komt dan ook veelal uit het regenwoud. Dat is ook meteen de reden waarom veel mensen niet zo gecharmeerd zijn van dit soort hout. Grote delen van het regenwoud worden, al dan niet illegaal, gekapt om aan de vraag naar dergelijke soorten hardhout te voldoen. Hardhout is natuurlijk vanwege de lange levensduur enorm populair.

Tegenwoordig worden ook andere soorten hardhout gebruikt die niet uit de tropische regenwouden afkomstig zijn, maar dan hangt dan wel weer een prijskaartje aan. Tegenwoordig komt hardhout dan ook regelmatig gewoon uit Europa en niet langer uit de tropen. Een hardere soort hout dat onder andere gewoon uit Europa komt is eiken hout. Het word nagenoeg nooit als tuinhout gebruikt wordt vanwege de relatief hoge kosten.

Hardhouten schutting

Kwaliteit klasse hout

Houtsoorten voor schuttingen en ander tuinhout worden onder verdeel in verschillende klassen. Zo heeft Vuren of Grenen de klasse drie. Een relatief zachte houtsoort dat veel in tuinen gebruikt wordt. Indien deze houtsoort geïmpregneerd is, zoals wij het leveren, bent u verzekerd van een lange levensduur.

Douglas, schuttingen van deze houtsoort kunnen ook door De Schuttingbouwer geleverd worden, heeft de klasse drie. Het is aan te raden om Douglas te behandelen met een Douglas olie omdat deze houtsoort onbehandeld geleverd word.

 

Klasse vier wil zeggen een levensduur van vijf tot tien jaar, klasse drie een levensduur van 10 tien tot vijftien jaar. De houtsoort Bankirai, Yellow Balau of Selangan Batu heeft een klasse twee. Deze houtsoort komt uit Zuid Amerika of Zuidoost-Azië en heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. De prijs is echter beduidend hoger dan van houtsoorten uit de klassen drie en vier.

waarom is hardhout zo duur?

Eigenlijk kun je dus stellen dat hoe korter de levensduur is hoe minder duur de houtsoort is.

Beton schutting bruin

Een beton schutting in de kleur bruin

Een beton schutting in de kleur bruin. Tot voor kort was dit nog niet mogelijk. Wij kunnen nu als marktleider op dit gebied ook beton schuttingen in deze moderne kleur leveren. Dat is in Nederland toch wel weer een innovatieve ontwikkeling.

Witgrijs, Antraciet en nu ook Bruin

Bruin is toch een kleur die in tuinen, en dus ook als schutting of erfafscheiding, erg geliefd is. Logisch eigenlijk want bruin is een kleur die veel in de natuur en in tuinen voorkomt. Logisch dus dat veel mensen een dergelijke kleur graag terug zien in hun tuinafscheiding,. Met name het hout motief beton in deze kleur is erg populair. Uiteraard hebben de beton schuttingen in de kleur bruin weer dezelfde levensduur die inmiddels algemeen bekend zijn bij onze schuttingen en tuinafscheidingen, net als overigens alle andere kleuren en producten die wij voeren.

Een natuurlijke uitstraling

Het voordeel van de kleur bruin, en dan met name de hout beton schutting, dus de schuttingen met een motief als ware het echt hout, is de goede inpassing in uw tuin. Een natuurlijke kleur, die juist een geruisloze inpassing vormt in de natuurlijke omgeving van een tuin. Maar ook komen door deze kleur de overige bestanddelen van tuin of erf, de planten, bloemen en struiken, nog beter tot hun recht. Want veel van onze klanten willen een schutting laten plaatsen die een aanvulling is op de toch al vaak prachtig ontworpen tuinen. De kleur bruin kan daardoor nog meer voor een natuurlijke inpassing zorgen, waarbij het geheel en de samenklank tussen tuin en schutting, een nog mooier resultaat zal geven.

Beton schutting bruin

De tuin is af, zeggen veel van onze tevreden klanten. En dat terwijl er geen lastige inkijk meer mogelijk is vanaf buitenaf.

Wilt u ook meer weten van onze betonnen schutting in de kleur bruin? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We laten u graag nader kennis maken met deze innovatieve kleurontwikkeling, vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn in uw situatie en plaatsen een dergelijke tuinafscheiding natuurlijk ook graag in uw tuin.

Schutting slopen

Een schutting slopen en afvoeren

Waar moet je overal aan denken?

Natuurlijk is het belangrijkste dat je voldoende hulp krijgt bij het slopen van een erfafscheiding. Vooral als je niet dagelijks lichamelijk werk verricht kan dit nogal zwaar zijn. Voldoende hulp is daarom belangrijk, zodat het slopen geen dagen gaat duren.

Als tweede moet je ook aan de veiligheid denken. Niet alleen omdat het te slopen bouwwerk vaak uit zwaardere materialen bestaat maar ook omdat er bij het slopen vaak scherpe delen ontstaan. Veiligheid is dan ook erg belangrijk want er gebeuren nogal eens ongelukken tijdens het slopen van een schutting. Zorg dus bijvoorbeeld dat je goede stevige schoenen aan hebt, zoals veiligheidsschoenen.

Schutting slopen en afvoeren

Als je een schutting, haag of ijzeren hekwerk gaat slopen heb je met meer te maken dan alleen maar het fysiek afbreken van het bouwwerk. Al was het alleen maar de fundering, die in veel gevallen de afscheiding ondersteunt. Naast het vele werk dat je hier zult hebben zit je met het probleem van al die materialen die weg moeten.

Haag verwijderen

In het geval van een haag is dat meestal niet zo’n heel groot probleem. Bijna iedere gemeente heeft wel een depot waar tuinafval gedeponeerd kan worden. Afhankelijk van welke gemeente is het soms zelfs gratis om dit tuinafval te mogen deponeren. Ook bij een ijzeren hekwerk is er vast wel iemand te vinden die dit oud ijzer onder zijn of haar hoede wil nemen. Oud ijzer is natuurlijk nog wat waard. Iets anders zijn echter houten schuttingen (vooral als deze gelakt is), betonnen schuttingen en erfafscheidingen van kunststof.

Afval scheiden

Niet iedere gemeente heeft hier faciliteiten voor en als de betreffende gemeente dat wel heeft, zul je voor het deponeren van het afval vaak ook nog moeten betalen. Zelfs afval kost immers vandaag de dag vrij veel. Het daadwerkelijk slopen van een dergelijke schutting of tuinafscheiding moet overigens vaak ook nauwkeurig gedaan worden. Verschillende materialen mogen immers niet op één hoop worden afgeleverd.

Kortom, naast het vele en vaak zware werk van het slopen van een schutting of tuinafscheiding, kun je het beste toch wel even voor de tijd goed overleggen hoe je dit het beste kunt doen en vooral waar de overblijfselen heen moeten.

Bouwrijp maken

Het bouwrijp maken van de tuin

Als je een nieuwe schutting of tuinafscheiding wilt plaatsen moet eerst het betreffende terrein bouwrijp gemaakt worden. Dat wil eigenlijk zeggen dat alles dat in en op de grond het plaatsen van de tuinafscheiding in de weg kan komen te staan verwijderd moet worden. Anders is er niet genoeg plek of plaats om een schutting te kunnen plaatsen.

Obstakels

Dit betreft onder andere de oude schutting voor zover deze aanwezig is, een haag, planten, struiken, bomen zijn de natuurlijke obstakels die aanwezig kunnen zijn. Maar ook funderingen, leidingen, straatwerk of puin zijn een vaak voorkomend probleem bij het plaatsen van een tuinafscheiding. Daarbij moet er eigenlijk van uit worden gegaan dat er voldoende werkruimte moet zijn voor het plaatsen. Dus niet alleen het vrijmaken van het terrein om de nieuwe schutting te kunnen plaatsen, maar ook het vrijmaken van de tuin zodat er voldoende werkruimte is. Een werkruimte van ca. 50cm is doorgaans genoeg om de schutting op een prettige manier te kunnen plaatsen. Deelt u de tuinschutting met de buren? Dan is 25cm per tuin voldoende.

Bouwrijp maken

Bij het bouwrijp maken moeten dus bijvoorbeeld bomen met wortel en al verwijderd worden, wat op zich bij grotere bomen natuurlijk nog wel eens de nodige moeite kan kosten. De boom op het maaiveld afzagen heeft geen zin. De betonpalen of betonplaten moeten wellicht op die plek de grond in.

Ook moeten oude schuttingen compleet verwijderd worden, inclusief eventueel aanwezige funderingen, afgebroken palen en soortgelijke obstakels. Eigenlijk heel simpel: alles in en op de grond over een strook van 50cm dient verwijderd te worden. Word er niet voldaan aan deze voorwaarden dan bestaat de kans dat de nieuwe tuinafscheiding niet goed geplaatst kan worden.

Afvoeren oude erfafscheiding

Daarbij moet je ook vooraf goed kijken waar deze oude materialen heen kunnen en moeten. Want niet alles mag je zomaar bij het grof afval zetten. Iedere gemeente heeft daarvoor eigen regels. Vaak moet, in het geval van een oude betonnen schutting, beton apart afgevoerd worden. Net als overigens planten, bomen en soortgelijk plantaardig afval.

Het bouwrijp maken van de tuin is dus op zich best wel een tijdrovende kwestie. Maar als je daar een mooie nieuwe tuinafscheiding of schutting voor in de plaats krijgt, is al deze moeite natuurlijk niet voor niets. Want na de gedane arbeid om de tuin bouwrijp te maken en nadat de nieuwe tuinafscheiding geplaatst is, kun je weer volop van de tuin genieten.

 

Geen zin om zelf de tuin bouwrijp te maken? Neem gerust contact met ons op. Wij beschikken over een kleine grafmachine die elke haag zonder problemen plat krijgt!

Tuindeur plaatsen

Zelf een tuinpoort plaatsen? Lees hier enkele tips!

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de opening waar de tuinpoort komt goed opmeet. Dit is een secuur werk en moet tot op de millimeter nauwkeurig. Bovendien kun je er het beste voor zorgen dat je alle materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Dat voorkomt dat je nog een keer naar de schuttingbouwer moet terwijl je de tuinpoort al aan het plaatsen bent.

tuindeur plaatsen

Om te beginnen zet je het kozijn of de paal waar de poort op moet aansluiten. Dat kan naast een muur zijn of tussen een tuinschutting. Belangrijk daarbij is natuurlijk de juiste hoogte van de paal. Daarna kun je ook de andere paal of kozijn plaatsen. Ook belangrijk is de juiste maat en ruimte. Stel de poort is 100 centimeter breed, dan neem je als tussenruimte tussen beide palen 101,5 centimeter. Zo loop de tuinpoort niet tegen de palen aan en kan dus vrij draaien.

Scharnieren

Als de beide palen staan, voor zover je dat al niet gedaan hebt, is het belangrijk om de draairichting van de poort te bepalen. Het beste kun je dat eerst op de tuinpoort doen en daarna de scharnieren bevestigen op de betreffende geplaatste paal. Daarbij zitten er normaliter bovenaan en onderaan scharnieren. Soms zitten er ook in het midden scharnieren. Heb je de scharnieren op de juiste plaats op de tuinpoort geplaatst, kun je nu de scharnieren op de betreffende paal plaatsen. Begin daarbij niet bij het onderste scharnier, i.v.m. mogelijk omklappen van de poort terwijl je deze bevestig. Doe het ook niet alleen, maar zorgen dat je daarbij hulp hebt.

Tuindeur plaatsen

We noemen dit wel het hangen of afhangen. Voordat je de scharnieren op de betreffende paal plaatst zijn de juiste hoogte en de draairichting belangrijk. Meet alles zorgvuldig, doe je dit niet goed dan kun je alles weer los maken en opnieuw beginnen. Controleer voordat je verder gaat of de scharnieren goed geplaatst zijn en of de tuinpoort goed draait zonder dat de poort ergens (tegen palen of grond) aanloopt.

Pas als je tevreden bent kun je het slot plaatsen, afhankelijk van of en welk slot je wilt gebruiken. Daarbij is het wellicht verstandig het gedeelte van het slot dat op de tuinpoort wordt bevestig eerst te plaatsen en daarna de slotplaat op de paal.

Dit is natuurlijk maar een korte handleiding. Ga je zelf een tuinpoort plaatsen vraag dan altijd om een handleiding bij de verkoper. De meeste schuttingbouwers stellen gratis dit soort handleidingen ter beschikking. Ook als je de tuinpoort bij ons koopt helpen we je vanzelfsprekend graag om het plaatsen makkelijk te laten verlopen.

Beton schutting bruin

Hout motief beton

Nieuw:  hout motief van beton. Een tuinafscheiding of schutting met het uiterlijk van hout, maar met de voordelen van beton. Dat is dus eigenlijk sla je twee vliegen in één klap!

Hout motief beton

De meeste mensen willen het liefst een schutting van hout. Want hout, zeker bij bepaalde houtsoorten, geeft toch een beetje extra in een mooie tuin. Hout leeft immers en het heeft een rustiek, vertrouwd en vooral natuurlijk uiterlijk. Een houten tuinafscheiding geeft een tuin een stukje extra klasse en sfeer.

Hout motief beton

Maar hout heeft als materiaal voor een schutting of tuinafscheiding ook wat nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de levensduur of aan het onderhoud. Hout leeft en werkt en heeft dus een beperkte levensduur. Ook kan het veel minder goed tegen weersinvloeden, vooral die van het vochtige en winderige klimaat in Nederland.

Beton is geheel anders. De oudere type beton schuttingen zijn vaak onpersoonlijk en dienen alleen als stevige omheining. Het voordeel van beton is echter dat je er bijna geen omkijken naar hebt, buiten dan het incidenteel schoonmaken en eventueel behandelen met een coating. Algen en viezigheid kun je er echter vrij simpel van af halen. Ware het niet dat een betonnen muur als schutting of tuinafscheiding gewoon niet mooi is, ondanks mogelijk een verfbeurt.

De moderne beton schutting

Tegenwoordig kun je echter de voordelen van beton en die van een mooie houten erfafscheiding combineren in een betonnen afscheiding met een hout motief. De voordelen van een dergelijke schutting zijn erg groot. Zo heb je wel het prachtige motief waar hout voor kan zorgen. Met houtnerf en de uitstraling die hout in ieder tuin voor kan zorgen. Aan de andere kant heb je er bijna geen omkijken naar, want het is van beton.

Een keertje schoonmaken dat blijf je houden, maar echt onderhoud zal er nagenoeg niet aan zijn. Tijd over dus om aan de echt belangrijke dingen in het leven te besteden. Zo kun je dus optimaal genieten van de prachtige tuin en een mooie schutting met een hout motief maar wel van beton!